MENY

STARTSIDE
OP -POSTEN
LOKALFORENINGER
KAMERATSTØTTE
CHATROOM
FORUM 
SISTE NYTT
ETTERLYSNING
SØKESIDE  
MILITÆRE NYHETER 
MEDALJE 
MEDLEMSTILBUD
MEDLEMSARTIKLER
LOGO 
LES E-POST 
BYTT STARTSIDE
IN   MEMORY
RONNYS HJØRNE 
HUSET VÅRT KRONSTAD HOVEDGÅRD
LEIE ? TA KONTAKT MED SCAN CATRING
link
link

Gjestebok

SKRIV I GJESTEBOK


LES I GJESTEBOK

DIVERSE  
HUMOR
LAST NED MUSIKK
DATA/NETT
NETTSPILL   

 

Kronstad Hovedgård 

 

Kronstad Hovedgård (Foto: Kjersti Mæland)Slik ser Kronstad Hovedgård ut i dag. Gården er eid av AKF og  Bergen og Hordalands FN Veteran Forening. Denne foreningen kjøpte gården i 1973 for 508.000 kroner. Bygningen var i svært dårlig stand, så AKF har brukt mye tid og penger på å pusse opp lokalene. I dag er den brukt som et samlingspunkt for krigsveteraner og deres familier. I kjelleren har det vært laget til ulike utstillinger fra krigens dager (se bilder her). På baksiden av huset har AKF satt ned en minnestein til minne om de som kjempet for et fritt Norge, i andre verdenskrig. 

Til minne om kampen for et fritt NORGE 1939-1945 (Foto: Kjersti Mæland)Det er også mulig å leie Kronstad Hovedgård til fester, bryllup og bedrifts møter. Hovedgården  ligner veldig på et slott der det ligger på høydedraget over Store Lungegårdsvannet. Det er en flott hage rundt huset omkranset av en høy hagemur. 

LEIE ? TA KONTAKT MED SCAN CATRING

 

Kronstad Hovedgårds historie

 

Kronstad Hovedgård, Kilde: Bøhg, 1942 Kronstad hovedgård har flere ganger blitt kalt "Juvelen blant de syv fjell". Det erverdige huset som ligger på Kronstadhøyden har utsikt over byen. I dag består eiendommen av 7,8 mål, men for noen hundre år siden hørte hele Kronstadområdet  til denne gården. 

Før har gården hett Hunsstadir, Honstad og til slutt Hunnstad. Men de var ikke helt fornøyd med dette navnet, så etter en stund "pyntet" de litt på navnet og kalte gården Cronstad.

Gårdens historie går helt tilbake til klostertiden på 1100 tallet. Da tilhørte gården et kloster som het Nonneseter kloster. På midten av 1400 tallet var det en tysk munk som het Antonius som overtok gården. Han var den første som fortalte bergenserne om den Lutherske lære. Siden den tid har gården vært eid av mange ulike familier, men en fellesnevner for disse familiene er at de alle var svært velstående.

Vinslottet Chateaux Margeaux. Kilde: Trumpy, 1977I 1840 ble Kronstad hovedgård kjøpt av konsul Joachim Friele. Det stod allerede et flott hus på tomten, men Friele ville ha en enda flottere bolig. Friele var svært interessert i vin og vinslott. Han ville derfor bygge et hus som lignet på et vinslott i Frankriket. Historien sier videre at han fikk ideen til huset fra en etikett på en vinflaske. Ser du likheten? Vinslottet Chateaux Margeaux skal nemlig være forbildet til Kronstad hovedgård.  På denne tiden var Kronstad Hovedgård en av de største privat boligene i Bergen. Flere "finere" familier har både før og senere hatt sin bolig på Kronstad hovedgård. I 1973 kjøpte AKF hovedgården. 

 

 

 

 

 

 

 

 CHRISTIAN: IV-TALLET ER VIST

Google
BERGEN OG HORDALAND FN VETERANFORENING
VOSS OG OMLAND FN/NATO VETERAN FORENING 
SUNDMØRE FN OG NATO FORENING
 HEDEMARK FN VETERANFORENING 
GLÅMDAL FN VETERAN FORENING
OSLO OG AKERHUS FN OG NATO VETERANFORENING
ØVRE ROMERIKE FN-VETERAN FORENING
SANDEFJORD&NORDRE VESTFOLD FN-NATO VETERANFORENING 
ROGALAND FN-VETERAN FORENINGPRIVATE SIDER
KIM SØDERSTRØM

UTLANSKE SIDER


DEN NORSKE DELEGASJON  I NEW YORK OG Den norske ambassaden i Washington og generalkonsulatet i New York. trykk her

©2002 webtemplateszone.com     free  web templates at webtemplateszone.com